Lichtgeel van kleur met groene accenten. fijne en intense neus van acacia, exotisch fruit, witte perzik en toast. Zeer soepele aanzet met rijkdom en vettigheid en hintje ziltigheid na. Open deze wijn een uur voor het serveren om zijn volle potentieel te optimaliseren.
Winemaking
De druiven van de oude stokken worden in rijpe staat geoogst en worden zowel in de wijngaard als bij binnenkomst in de kelder geselecteerd. Na débourbage wordt de most vergist gedurende 2 tot 3 weken op ondergrondse betonnen vaten. De jonge wijn blijft voor bijna 36 maanden op de fijne lie. De wijn wordt hierna direct gebotteld van het vergistingsvat. Het ‘sur lie’ bottelen is ontstaan toen de wijnboeren vroeger het vat met hun beste wijn apart lieten liggen. Door de winterkou in de kelders werd deze wijn vanzelf helder maar bleef al die tijd wel op de afgestorven gistcellen, de zogenaamde ‘lie’, liggen. Hierdoor werd de smaak intenser en soepeler en kwam er tevens een lichte koolzuur pareling in de wijn.
Region Description
Het wijngebied Muscadet (totaal ongeveer 13.000 ha) ligt in midden Frankrijk aan de benedenloop van de rivier de Loire, nabij de stad Nantes. Er wordt voornamelijk witte wijn gemaakt, de melon de Bourgogne (plaatselijk ook wel muscadet genoemd) wordt gebruikt voor de Muscadet. Nadat de stokken in de 17e eeuw waren bevroren, werden de wijngaarden herplant met de melon de Bourgogne, een neef van de chardonnay. De bodem is hier divers, van de overwegend zanderige bodem met kiezel komt de Muscadet (3.400 ha, vaak eenvoudige kwaliteit) en de Muscadet-Côtes de Grandlieu (300 ha), van een schist/graniet bodem komt de Muscadet-Coteaux de la Loire (200 ha), terwijl de beste kwaliteit de Muscadet de Sèvre et Maine(9.000 ha) komt van een graniet/gneisbodem. De invloed van de Atlantische Oceaan op dit wijngebied is groot. Deze zorgt voor een tamelijk mild klimaat. Muscadet is aan een revival bezig: langere lagering sur lie, lagere rendementen, betere vinificatie en de creatie van de 10 Cru’s (waaronder Clisson, Le Pallet, Vallet etc) werken mee aan een positiever imago dan voorheen.
Producer description
De familie Paquereau beheert het landgoed Domaine de l’Epinay al sinds het begin van de 20e eeuw. Het domein (55 ha) richtte zich destijds op gemengde landbouw en veeteelt. Nadat Albert en zijn vrouw Odile in 1973 op het landgoed kwamen, ging het landgoed geleidelijk over op de teelt van wijnranken. Begin jaren 80 werd dit de enige activiteit. Omdat ze al sinds hun vroege jeugd bij het landgoed betrokken waren, was het heel logisch dat hun kinderen Cyrille en Sylvain het in respectievelijk 2000 en 2006 overnamen. Deze periode werd gekenmerkt door een grote diversificatie van de druivenrassen (oa naast melon de Bourgogne ook chardonnay, sauvignon gris, muscat à petits grains en pinot gris in wit en pinot noir, gamay, merlot, cabernet franc en syrah in blauw) die op het landgoed aanwezig zijn, om zo goed mogelijk aan de verwachtingen van de klant te kunnen voldoen. In 2015 besloten ze om de ontwikkeling van de directe verkoop een nieuwe impuls te geven door een nieuwe proefkelder in te richten. Overtuigd door de noodzaak om aandacht te besteden aan de ontwikkeling van de wijnstokken voor een kwalitatieve en milieuvriendelijke productie, raakten ze al vroeg betrokken bij Terra Vitis en stapten ze in 2011 vanzelfsprekend over op biologische wijnbouw.
Serve With
Klassiek is de combinatie met mosselen, oesters of andere schelpdieren, maar ook wit vlees en zelfs foie behoort tot de optie.
Serving temperature
8 to 10ºC
Other Information
Veel simpele wijnen uit de Muscadet worden gemaakt om binnen 2 jaar te worden gedronken. De betere kwaliteiten uit met name de Sèvre et Maine, waarbij de druiven laat zijn geoogst en die gerijpt zijn op de fijne lie, kunnen gemakkelijk 5-10 jaar bewaard worden, in grote jaren zelfs langer. Clisson is een van de 10 Cru’s van de Muscadet en heeft een uitzonderlijk terroir met een ondiepe bodem van leem en kiezels op een granieten ondergrond die bekend staat als 'Clisson'.